ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

İPSALA

EDİRNE İLİ İPSALA İLÇESİ
İPSALA İLÇE TANITIM
ipsala
edirne ipsala
ipsala edirne

 lçemizin bulunduğu bölge çok eski bir yerleşim bölgesidir. Bölgeye ilk gelenlerin M.Ö. 4000 yıllarında Trak kavimleri olduğu bilinmektedir. Diğer bir kaynağa göre de M.Ö. XX. Yüzyıldan itibaren Orta Asyalı Traklar Karadeniz in Kuzeyinden ve Tuna üzerinden gelerek ilçemizde yerleşmeye başladılar. M.Ö. XII. Yüzyıla kadar ki 800 yıl boyunca yeni yeni
 Trak boyları gelip, bölgeye ve Doğu Trakya ya yerleşti. Balkan Yarımadasının birçok kısmı bu gelen akım ile doldu. Traklar, Balkan Yarımadasına maden devri medeniyetini getirdiler. Onlardan kalma paralar, Trakların yazı bildiklerini ve kullandıklarını göstermektedir. Buradan çıkarılan şu ki, İlçemizde İlkçağ Trak Türklerinin gelip yerleşmesiyle başlamıştır.
İpsala da yaşayan Traklar Türk Ulusunun kollarından biri olan Trak Boyunun Odris Buduna (Kavmine) bağlı kabilelerden oluşmaktaydı. Bölgeye gelen Traklar Meriç havzasının orta ve aşağı bölümlerine yerleşmişlerdi. M.Ö. XII. Yüzyıla kadar ki 800 yıl boyunca yeni yeni Trak boyları gelip, bölgeye ve Doğu Trakya ya yerleşti. Balkan Yarımadasının birçok kısmı bu gelen akım ile doldu. Traklar, Balkan Yarımadasına maden devri medeniyetini getirdiler.
 Onlardan kalma paralar, Trakların yazı bildiklerini ve kullandıklarını göstermektedir. Buradan çıkarılan şu ki, İlçemizde İlkçağ Trak Türklerinin gelip yerleşmesiyle başlamıştır. İpsala da yaşayan Traklar Türk Ulusunun kollarından biri olan Trak Boyunun Odris Buduna (Kavmine) bağlı kabilelerden oluşmaktaydı. Bölgeye gelen Traklar Meriç havzasının orta ve aşağı bölümlerine yerleşmişlerdi. Pers İmparatoru I. Daryüs (Büyük Dara), M.Ö. VI.
Yüzyıl sonlarında ilçemizin bulunduğu bu bölgeyi İmparatorluğuna eklemiş, Traklar Pers İmparatorluğunun zayıflama döneminde, aralarında birleşip isyan çıkarmışlardır. Trez Atlı Boy Beyi Başkanlığında bir Trak Devleti kurmuşlardır. Bu kurulan Türk Trak Devletinin Başkenti Kipsela (İpsala) idi. Başkenti Kipsela (İpsala) olan Trak boyu Odrisler) bu bölgede yıllarca egemenlik sürmüşlerdir. Edirne ilini de başkenti Kipsela (İpsala) olan Odrisler kurmuşlardır. I.Murat ın kumandanlarından Evranos Bey tarafından 1356 yılında alınmış olan İpsala İlçesi nin Osmanlı tarihinde önemli bir yeri vardır. O tarihte çayır olan bugünkü çeltik ekili sahalarda
Osmanlı Ordusu na AT yetiştirilirdi. İyi cins kısrak sürüleri, azgın aygırları yanlarında bu otlar üzerinde yaz kış dolaşırdı. Binilecek çağa gelen taylar bu çayırlarda kementlerle tutulur, Edirne ye götürülür donatılır, eğitime tabi tutulurdu. Osmanlı Ordusu na giren İpsala tayları, Türk Akıncıları nı zafer yollarına taşır dururdu. İpsala yüzyıllarca Osmanlı Süvari Ordusu na at yetiştirilen bir kaynak olmuştur. İpsala ilçesi önce Sofulu ya Balkan Savaşı ndan sonra da İbriktepe ye bağlı nahiye idi. 1928 yılında ilçe olmuştur.
Piyasada aranılan çeşit olan “Baldo” çeltiği ilçemizde önemli bir yer tutmaktadır. Ancak son yıllarda bölgemizde görülen çeltik yanıklık hastalığı baldo çeşidi çeltiğin ekim alanının azalmasına neden olmuştur. Sebebi de baldo çeşidi çeltiğin çeltik yanıklık hastalığına karşı daha az dayanıklı olmasıdır. Son yıllarda gerek veriminin yüksek oluşu ve de çeltik yanıklık hastalığına daha fazla dayanıklı olan Osmancık çeşidi çeltik ekim alanımız büyük ölçüde artmıştır. Çeltik üretimi büyük ölçüde ilçemiz ve buna bağlı köylerinde faaliyet gösteren 13 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 6 adet sulama Kooperatifi aracılığı ile yapılmaktadır. Türkiye’nin en kaliteli çeltiği İpsala’da üretilmekte olup, özellikle “İpsala Pirinci” olarak ün yapmıştır.
Ayrıca hayvancılık da ilçemizde oldukça yaygın ve yoğun olarak yapılmaktadır. Özellikle büyükbaş hayvancılık çoğunluktadır. Hayvanların büyük bir kısmı % 95’i kültür ırkı ve ileri derecede melezleri yetiştirilmektedir. Sırasıyla süt sığırcılığı ve besicilik yapılmaktadır. Üretilen süt, özel mandıra ve firmalar tarafından toplanarak İpsala dışına götürülmekte, bunun yanında küçük mandıralarda ilçemizde üretim yapmaktadırlar. Ayrıca küçükbaş hayvancılık ta yoğun olarak yapılmaktadır.
 2006 Yılında program gereği büyükbaşlara senede 2, küçükbaşlara yılda bir kez olmak üzere şap aşılaması yapılmaktadır.Yine program gereği 4 ayda bir damızlık dişi buzağılara brucella aşılamaları devam etmektedir. İlçemizdeki hayvan varlığı 2006 yılı aşılama kayıtlarına göre 20.665 adet K.BAŞ, 14.564 adet B.BAŞ tan oluşmaktadır.