ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

EDİRNE YEMEKLERİ


















TAVA CİĞER 830
MALZEMELERLER 1 Adet dana karaciğeri ½ su bardağı un yeteri kadar tuz l lt. sıvı yağ YAPILIŞI Ciğerin zarları soyulup ince dilimler halinde damarları temizlenerek doğranacak. Bol su ile yıkadıktan sonra büyük delikli süzgece koyup suyunun süzülmesi sağlanacak. Altı düz bir kap içine serilen un üzerine ciğerler konulup iyice karıştırılacak. Parçalar ikişer üçer kızgın yağ bulunan tavaya atılıp bir iki dakika kadar kızartıldıktan sonra delikli kepçe ile alınıp servis yapılacak.
  2 KADINBUDU KÖFTE
 MALZEMELER 500 gr kıyma 1 baş soğan 1 çay bardağı pirinç 3 yumurta Sıvıyağ Karabiber tuz YAPILIŞI 1 kaşık yağda soğanı ve kıymanın yarısını kavrulup ılıtılacak, haşlanmış pirinci, tuzu, karabiberi ve kalan çiğ kıymayı da ekleyip 1 yumurta kırarak iyice yoğrulacak hazırlanan köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elde yassı köfteler yapılacak, çırpılmış yumurtaya bulanıp yağda kızartılacak.
 3 KARNIYARIK
 MALZEMELER 1 Kg. kırmızı patlıcan 1 kg. kıyma 2 baş soğan 2 domates 3-4 yeşil biber, 1 demet maydanoz tuz, karabiber, YAPILIŞI Patlıcanlar temizlenip şerit halinde soyulup bütün olarak yağda kızartılır. Diğer taraftan ince kıyılmış soğan kavrularak kıyma ilave edilip kavurma işlemi devam eder, buna küçük doğranmış domatesler, biberler, de ilave edilip kavurma işlemi tamamlanıp, maydanoz, tuz ve karabiber karışımı ile iç hazırlanır. Patlıcanların ortası açılıp bu karışım ile doldurulup kendi suyu ile orta ateşte veya fırında 5-10 dakika daha pişmesi sağlanır.
 4 MAMZANA
MALZEMELER 1 Kg. kırmızı patlıcan 4-5 domates sarmısak Yeşil sivri biber, 1 demet maydanoz zeytinyağ, limon YAPILIŞI Patlıcanlar ve biberler ateşte közlenip küçük olmayan parçalara dönüştürülür. Domateslerin kabukları soyulup küçük parçalar haline getirilip, içine maydanoz, dövülmüş sarmısak, zeytinyağ ve limon karıştırılarak tümü tekrar karıştırılır.
 5 İMAM BAYILDI
 MALZEMELER 1 Kg. kırmızı patlıcan 4 adet soğan yeteri kadar diş sarmısak 4 adet domates 1 demet maydanoz 3-4 adet yeşil biber YAPILIŞI Patlıcanlar temizlenip şerit halinde soyularak bütün olarak kızartılır. Diğer tarafta ay gibi doğranmış soğan yada kavrulup, domates, yeşil biber ilave edilerek de kavurma işlemi devam edilir. Maydanozu tuz ve karabiberi ilave edilerek karışım tamamlanır. Kızarmış patlıcanların ortası ayrılarak elde edilen karışım ile doldurulup, kendi suyu ile 5 dakika ateşte veya fırında pişirilir
. 6 SOĞANLI YUMURTA
MALZEMELER 2 Kg. Kuru soğan 8 yumurta 1 tatlı kaşığı karabiber yeterince tuz 3 çorba kaşığı tereyağ YAPILIŞI Ay gibi doğranmış soğanlar tereyağda pembeleşinceye kadar yaklaşık 2 saat kavrulur, diğer tarafta yumurta çırpılıp tuz ilavesi ile kavrulmuş soğanın içine dökülerek yumurtanın kesilmemesi için sürekli karıştırılarak pişmesi sağlanır. Ateşin altı kapatıldıktan sonra karabiber ilave edilip 5 dakika dinlenmeye bırakılır.
 7 TAZE FASULYE
MALZEMELER 1 Kg taze fasulye 3 baş kuru soğan 1 çay bardağı zeytinyağ 2 domates tuz YAPILIŞI İnce kıyılmış soğan az kavrulup, domatesleri de ilave edilir. Temizlenmiş fasulyeler tencerenin altına konup, üzerine soğan, domates karışımı ilave edilip, tuz ilavesi ile kendi suyu ile pişmeye bırakılır.  8 KAPUSKA
 MALZEMELER 1 orta boy lahana turşusu 1 çay bardağı pirinç 1 çay bardağı sıvı yağ tuz 1 su bardağı sıcak su YAPILIŞI Turşu lahanalar ince kıyılarak suyu sıkılır., sıvı yağ ilave edilerek 30 dakika kadar kavrulup suyu ilave edilip 15 dakika kadar lahanaların pişmesi sağlanır. Yumuşamaya başlayınca pirinç ilave edilip, pirinçler kabarıncaya kadar ateşte bırakılır. Üzerine kırmızı biber ile servis yapılır.
 9 LAHANA SARMA
 MALZEMELER 1 orta boy beyaz lahana 1 kg. kuzu eti 3 baş soğan 3 çorba kaşığı tereyağ 2-3 adet kırmızı başak biberi YAPILIŞI Lahana küçük parçalar halinde kıyılıp tencereye yerleştirilir. İnce kıyılmış soğanlar lahanaların üzerine ve soğanların üzerine de yıkanmış etler ve tuz, kırmızı biberler ve parça parça tereyağlar konularak tencere ateşin üzerine konup, yarım çay bardağı kadar su ilave edilip tencerenin kapağı kapatılır. Yaklaşık 1 saat süreyle orta ısılı ateşte lahanaların ve etlerin pişmesi sağlanır.
 10 PAPAZ YAHNİ
MALZEMELER 2 adet büyük tatlı su balığı 1 kg. kuru soğan 1 kg. domates tuz, karabiber YAPILIŞI Balıklar temizlenip bir kenarda bekletilir. Soğanlar ay gibi ince doğranıp yağda pembeleşinceye kadar kavrulurken kabuğu soyulmuş domatesler de küçük parçalar halinde ilave edilip bir kaç dakika döndürülür. Tuzu ve karabiberi ilave edilerek brir tepsinin altına bu karışımın yarısı, üzerine balıklar ve tekrar üzerine soğan ve domatesler konup yeteri kadar sıcak su ilavesi ile önceden ısıtılmış fırına verilir.  11 SOĞANLI TAVUK YAHNİ
MALZEMELER 1 Tavuk 4 büyük baş soğan 3 çorba kaşığı margarin 1 çay kaşığı kadar domates salçası (tercihe göre olmaya bilir de) tuz karabiber YAPILIŞI Tavuk parçalanıp suda az pişirilecek. Soğanlar ay gibi doğranıp margarin ile pembeleşinceye kadar kavrulacak, haşlanmış tavuk parçaları ile de bir kaç dakika kavrulma işlemi sürdürülüp, az karabiber ilave edilip, üzerine çıkacak kadar sıcak su ile kısık ateşte 10 dakika kadar tavuk ve soğanların dağılmayacak şekilde pişmesi sağlanaca
 12 TAVUK KAVURMASI
 MALZEMELER 1 Tavuk 4 yumurta 4 dilim ekmek (tost ekmeği) 1 çorba kaşığı un bir miktar sıvı yağ, 1 büyük soğan 1 çay kaşığı bal yada şeker 2 çorba kaşığı sirke bir kahve kaşığı tarçın 1 çay kaşığı kurutulmuş öğütülmüş kişniş YAPILIŞI Tavuk parçalanıp öncelikle suda(tuzu ilave edilerek) pişirilecek. Yumurta sarıları ile un karıştırılıp tavuklar bu karışıma batırılıp tavada kızartılacak. Tavukların kızartılmış olduğu tavada ay gibi doğranmış soğanlar kavrulup karışıma bal, sirke, tarçın ve kişniş ilave edilip karıştırılacak. Karışım düz bir kap içine serilip üzerine ekmek dilimleri konup birkaç dakika sosu emmesi sağlanacak. Servis tabağının altına soslu ekmekler, üzerine tavuk etleri ve etlerin üzerine de kalan sostan konularak servis yapılacak.
 13 PİYAZİYE (SOĞAN DOLMASI)
MALZEMELER 250 gr.kıyma 200 gr. kuşbaşı et 1 çay bardağı pirinç 5 büyük boy soğan 1 limon suyu 2 çorba kaşığı margarin tuz karabiber YAPILIŞI Küçük kuşbaşı doğranmış etler yarım çay bardağı kadar su ile pişirilip yağda çevrilecek.4 tane soğanın kabukları soyulup kabuktan sonraki iki kat kalıncaya kadar içleri boşaltılacak. Boşaltılan içlerden iki tanesi ince kıyılıp, önceden ıslatılmış pirinç, kıyma, tuz ve karabiberi ve 1 limon suyu ile karıştırılarak iç hazırlanacak. Hazırlanan iç soğanların içine doldurulup, küçük bir tepsiye altına yuvarlak dilimler halinde kesilmiş soğan yerleştirilip üzerine doldurulmuş soğanlar bunların üzerine de pişmiş etler ve onun üzerine de kalan soğanları yerleştirip bir miktar su ile fırına konulup kontrollu pişmesi sağlanacak. Servis yapılırken üzerine karabiber tercihe göre kuru nane ile süslenebilir.
 14 ELMA DOLMA
MALZEMELER 4 Adet yeşil büyük elma 250 gr. kıyma 200 gram kuşbaşı et 1 küçük baş soğan 1 küçük domates rendesi 1 çay bardağı pirinç 1,5 çorba kaşığı tereyağ/margarin yarım çay kaşığı yada bir dal tarhun yoksa 1 çay kaşığı sumak 3 kuru kayısı, 2 çorba kaşığı kıyılmış badem 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık tuz karabiber 1 çorba kaşığı zeytinyağ kaynamış üzüm suyu YAPILIŞI Öncelikle etler ince satır kıyma gibi kıyılıp bir iki çorba kaşığı su ilave edilip suyunu çekince bir kaşık margarin yağ ile kavrulacak. İnce kıyılmış badem ve kuru kayısı ve üzerine kaynamış üzüm suyu ilave edilerek az pişirilecek. Diğer taraftan ince kıyılmış bir küçük baş soğan domates, dolmalık fıstık, pirinç, pempeleşinceye kadar kavrulacak,tuz ve karabiber ilave edilip kıyması katılıp bir bardak su ile az pişirilerek soğuduktan içi oyulmuş elmaların içine doldurularak. Tencerenin altına et, badem ve kuru kayısı karışımı konup üzerine doldurulmuş elmalar konup bir bardak sıcak su ilave edilerek çok kısık ateşte pişmeye bırakılacak. Elmalar da suyunu bırakacak olup, suyunu çekinceye kadar elmalar dağılmayacak şekilde kontrollerinin yapılması ile pişmesi sağlanacak. Tercihen tepsiye dizilip fırında pişirilmesidir. Üzerine öğütülmüş ceviz serpilip dinlenmeye bırakılacak.
  15 RUMELİ MUSAKKASI
MALZEMELER 1 kg. kırmızı patlıcan ½ kg. yemeklik kabak ½ kg. patates 2-3 baş soğan ½ kg. kıyma ¼ kg. kuzu eti 3-4 adet domates 1 tatlı kaşığı domates/biber salçası 3-4 adet yeşil biber yarım çay bardağı kırmızı şarap veya bir çorba kaşığı sirke/ koruk suyu, tuz, 3-4 dövülmüş ceviz içi karabiber, bir küçük demet maydanoz 2-3 dal taze fesleğen 3 çorba kaşığı un 3,5 su bardağı soğuk sut 1,5 çorba kaşığı tereyağ YAPILIŞI Patlıcanlar ve kabak kabukları soyulup (patlıcanlar çizgili ) yuvarlak ve biraz yüksek boyda kesilip yağda pempeleşinceye kadar kızartılacak. Patatesler az haşlanıp yuvarlak aynı boyda kesilecek. Soğanlar ince kıyılıp bitkisel yağ ve az tereyağ ilave edilerek pempeleşinceye kadar kavrulurken, önce ince kıyılmış yeşil biber ilave edilip biraz döndürülecek daha sonra kıyma ve çok küçük parçalar haline getirilmiş et ile kavrulmaya devam edilecek, domates, salça ve tuz da ilave edilip kavurma işlemi tamamlanacak. Son dakikalarda ince kıyılmış maydanoz ve fesleğen, ince dövülmüş ceviz içi ilave edilip yeteri kadar karabiber ile karıştırılıp, yarım bardak kadar şarap/üzümsuyu/sirkesi konup karıştırılarak kenara alınacak. Un tereyağında kavrulup süt ilave edilerek çok yumuşak olmayan bir karışım elde edilecek. Altı düz bir tencere veya tercihan tepsinin altına patatesler, üzerine patlıcanlar dizilip bir kat kıymalı, etli karışım üzerine bir kat ince sütlü karışım döşenip yine bir kat patlıcan ve sütlü karışım, daha sonra kabaklar ve kıymalı karışım, sütlü karışım ilave edilip fırına atılacak. 10 dakika kadar orta ısıda bırakılıp, Servise alınacak Üzerine Tane karabiber, ve tarçın, taze fesleğen ve ince kıyılmış maydanoz (Tercihe göre pul biber, karabiber olabilir) ile süslenip ikram edilecek.
 16 KABAK BASTI-KABAK KALYESİ
MALZEMELER ½ Kg. kuşbaşı kuzu eti 4 çorba kaşığı bitkisel yağ 4 baş soğan bir çorba kaşığı tereyağ ½ kg. asma kabak tuz 100 gr. koruk suyu 2 çorba kaşığı kuru nane veya bir tutam taze nane 2-3 diş sarmısak bir çay kaşığı şeker veya bal veya bir çorba kaşığı üzüm suyu Tarçın YAPILIŞI Etler yağda kavrularak tuz ve az su ile pişirilecek. Soğanlar halka halka kesilip tereyağında kavrulacak. Altı düz bir pişirme kabına konulup önce etler üzerine kabuğu soyulup kalın dilimlenmiş kabaklar, soğanlar ve bir kat daha kabak ekleyip pişmeye bırakılacak. Piştikten sonra koruk suyu ilave edilip bir taşım daha kaynatılıp ateşin altı söndürülüp 10 dakika dinlenmeye bırakılacak. Üzerine Kuru/taze nane ve tarçın serpip servis yapılacak.
 17 ZİRVA
Mutancana gibi etli meyveli bir yemek olup, Fatih ve Süleymaniye İmaretlerinde Edirne'de II. Beyazıt imaretinde Cuma akşamları, ramazan ve iki bayram akşamları halka dağıtılan bir yemektir. MALZEMELER ½ kg. kuzu veya tavuk eti 200 gram badem 1 küçük salkım üzüm veya 5-6 adet büyük kuru üzüm, 1 çorba kaşığı bal 5 hurma, 10 kuru kayısı 2 incir 1 çorba kaşığı nişasta 3-4 siyah erik haşhaş tohumu, safran YAPILIŞI Etler yarım çay bardağı su ilave edilip ateşin üzerine konulacak, rengi değişince bir su bardağı sıcak su ve tuzu ilave edilerek pişmesi sağlanacak. Ayrı bir kapta su içinde eritilmiş nişasta, ısıtılmış bal, soyulmuş ve az haşlanmış badem, ince doğranmış az haşlanmış kıyısı, soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış üzüm, doğranmış hurma, soyulmuş erik ve safranı nişasta ile birlikte ete katıp ateşin üstünde yoğunlaşıncaya kadar karıştırılacak. Ateşten alınıp üzerine haşhaş tohumu serpilip 10 dakika dinlendirilerek. Servise alınacak.
 18 MUTANCANA
Toprak kapta pişirilmiş anlamına gelen15-16 yüzyıl, şekerli, meyveli bir Saray Yemeğidir. Mutancana, 14 Haziran 1469'da II. Mehmed'in yemekleri arasında görüldüğü gibi, 16 yüzyıl saray mönülerinde bir kış yemeği olarak 1539 ziyafet defterinde yer almaktadır. MALZEMELER ½ Kg. kuzu/av geyik eti 2 soğan 1Çorba kaşığı tereyağ 1 küçük salkım kızıl üzüm/veya çekirdekli siyah kuru üzüm 6-7 kayısı kurusu 4-5 kara erikveya erik kurusu 2 çorba kaşığı sirke 1 tatlı kaşığı bal 3 çorba kaşığı öğütülmüş ceviz veya badem YAPILIŞI Etler kuşbaşı doğranıp ½ çorba kaşığı yağda hafif kavrulacak, bir çay bardağı kadar su ilave edilip pişirilecek, pişme tamamlanınca tencereden alınıp bal ve ½ çorba tereyağ kızdırılıp etler biraz kızartılıp kepçe kabın içersinden çıkartılacak. İnce kıyılmış soğan, çekirdekleri çıkartılmış üzüm, kabukları soyulmuş kayısı, çekirdekleri çıkartılmış erik, üzüm etlerin piştiği tencereye konularak tuz, sirke ve yarım çay bardağı sıcak su ilavesi ile pişirilecek. Ateşin altı söndürülmeden bir kaç dakika önce etler içine ilave edilip. Ateşin altı söndürülüp 10 dakika dinlenmeye bırakılacak. Yemek tabağına alındıktan sonra üzerine öğütülmüş ceviz veya badem ilave edilecek.  19 ELBASAN TAVA (TERBİYELİ ET)
MALZEMELER 500 gr Kuzu Eti (kemikli tercihen incik) 1 Su Bardağı Un 1 Su Bardağı Yogurt 3 Adet Yumurta 2 Yemek Kaşığı Margarin/tereyağ Yeteri kadar tuz, karabiber, kırmızı pul biber 1 su bardağı Su YAPILIŞI Et yıkandıktan sonra bir su bardağı su ile orta ısılı ateşte yeteri kadar tuz ilavesi ile pişirilecek. Pişen etler tercihe göre kemiklerinden ayrılıp bir fırın tepsisine/kabına eşit bir şekilde serilecek. Diğer tarafta tereyağda az kavrulmuş un; yoğurt, yumurta ile iyice çırpılacak bu karışıma et suyu da ilave edilip tekrar karıştırılacak ve bu karışım etlerin üzerine düzgün bir şekilde dökülüp daha önce ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında üzeri kızarıncaya kadar bırakılacak. Servis tabağına alınacak yemeğin üzeri karabiber veya kırmızı pul biber ile süslenebilecek  20 HÜNKAR BEĞENDİ
MALZEMELER 500 gr kuzu Eti kuşbaşı 2 Adet Soğan 1 Çorba Kaşığı Sirke 2 Adet Domates 2.5 Su Bardağı Sıcak Su 5 Adet Patlıcan 2 Çorba Kaşığı Tereyağı 1.5 Çorba Kaşığı Un 1.5 Su Bardağı Süt 2 Çorba Kaşığı rendelenmiş Kaşar Peyniri Tuz , Kekik. 1 muskat cevizi rendesi, 1 küçük parça zencefil rendesi YAPILIŞI Tencereye etleri alıp, etler bıraktığı suyu çekene dek kavrulacak. Ardından tereyağını, küçük kesilmiş soğanları eklenip 3 dakika daha kavurma işlemi devam ettirilecek. 1 çorba kaşığı sirke, rendelenmiş domatesler, kekik ve sıcak su, en son da tuz ilave edilerek etler yumuşayıncaya kadar pişirilecek. Diğer tarafta patlıcanlar ateşte közlenip kabukları soyulduktan sonra limonlu suda 1-2 dakika bekletilip suyu süzülecek. Keskin bir bıçak yardımı ile ince kıyılacak. Bir diğer işlem olarak, tavada eritilen tereyağına 1/1,5 çorba kaşığı un ilave edilip pempeleşinceye kadar kavrulacak ve sürekli karıştırılarak soğuk sütü ilave edilerek karışımın koyulaşması sağlanacak. Bu karışımın içine ince kıyılmış patlıcanlar, tuz, rendelenmiş kaşar peyniri, rendelenmiş muskat cevizi, zencefil rendesi ilave edilerek hızla karıştırılıp servis tabağına alınacak. Üzerine etler düzgün bir şekilde yerleştirilerek servis yapılacak.  21 MAYDANOZLU EKŞİLİ KÖFTE
MALZEMELER ½ kg. taze süt kuzusu kıyması 1-1,5 çay bardağı pirinç 3 yumurta sarısı ( bir tanesi köfte içine bir tanesi terbiyesi için) 2-3 demet maydanoz bir çorba kaşığı tereyağ YAPILIŞI Maydanozlar yıkanarak ince ince kıyılır, 3te 2 si düz bir tepsiye serilir, diğer taraftan kıyma içine yıkanmış pirinç, bir yumurta sarısı ve maydanozlar iyice karıştırılarak yoğrulur. Karışımdan küçük yuvarlaklar halinde köfteler yapılmaya başlanır ve bu arada pişirilecek tencereye2-3 su bardağı su ve bir çorba kaşığı tereyağ, az tuz konup ateşin altı yakılır, su kaynamaya başladığı zamanlar yapılan köfteler birer birer suyun içine bırakılıp birbirine yapışmaması için dağılmaması da dikkate alınarak karıştırılıp kısık ateşte 15-20 dakika kaynatılır. Ateşin altı kapatıldıktan sonra diğer bir kapta bir veya tercihe göre yumurta sarısı ile yarım limon suyu iyice çırpılarak terbiye yapılır.
 22 EKŞİLİ KÖFTE
 ALZEMELER ½ kg. köfteli kıyma bir orta baş soğan bir yumurta sarısı yeteri kadar tuz, bir çay kaşığı karabiber bir dilim ufalanmış bayat ekmek içi TERBİYE SOSU 2-3 Kaşık un (elenerek) 2 yumurta 1 tatlı kaşığı sirke yeteri kadar tuz 2 su bardağı su YAPILIŞI Kıymaya çok ince çentilmiş soğan, bir yumurta sarısı, yeteri kadar tuz, karabiber ve ufalanmış bayat ekmek karıştırılarak iyice yoğrulup 10 dakika dinlendirilir köfteler küçük yuvarlaklar haline getirilerek yağda kızartılıp altı düz tepsi veya karavana cinsi bir kaba çıkartılır. 2-3 kaşık un içine çırpılmış yumurta, bir tatlı kaşığı sirke ve yeteri kadar tuz ilave edilerek 2 su bardağı su ile iyice çırpılarak veya mikserden geçirilerek kısık ateş üzerine konularak topak olmaması için sürekli karıştırılarak boza kıvamından biraz daha koyu hale gelinceye kadar pişirilir. Ve sıcak olarak köftelerin üzerine dökülür. Yemek tabağına yeteri kadar alındıktan sonra üzerine kızdırılmış tereyağlı kırmızı biber gezdirilerek servis yapılır
 23 YAPRAK KEBAB
 MALZEMELER ½ Kg. Kuzu eti (Süt kuzusu) Kuşbaşı 8-10 adet taze asma yaprağı 1 Baş orta boy soğan 2 çay kaşığı karabiber 4 çay kaşığı kimyon yeteri kadar tuz 1 çorba kaşığı tereyağ YAPILIŞI Et yıkandıktan sonra bir kab içersine alınır, içersine çok ince kıyılmış bir baş kuru soğan ve baharatları konularak iyice bir karıştırılıp 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır. Tencerenin altına iyice yıkanmış yaprakların yarısı yerleştirilir. Üzerine et konup hafif yuvarlak top halinde yerleştirilir ve üzerine parçalar halinde tereyağ konup kalan yapraklar ile iyice sarılır. Bu sarmanın üzerine bir tas veya bakır/emaye bir tabak kapatılarak tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateş üzerine konur. 1-2 dakika kendi suyu ile kaynamaya başlayınca tencere kapağı ile yarım veya dörtte bir çay bardağı kadar su ilaveleri ile 20-25 dakika, etlerin pişiminin kontrolu ile pişirilip, Yapraklar ile servis tabağında servis yapılır.
24 TAZE SOĞANLI KAPAMA
 MALZEMELER ½ Kg. kuzu eti kuşbaşı doğranmış 3-4 demet taze soğan bir çorba kaşığı tereyağ, tuz, karabiber, taze nane YAPILIŞI Kuzu eti yıkanıp bir bardak (su bardağı) su ilave edilerek pişirilir. Pişme sonucu bir çorba kaşığı tereyağ ve az tuz ilave edilerek 3-4 dakika kadar tencerede döndürülür. Soğanlar temizlenip ağırlıklı olarak beyaz kısımları ve az yeşil sapları yaklaşık 2-3 cm boyunda kesilip etin içine ilave edilip bir iki dakika kadar daha döndürülüp üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edilip 3-4 dakika kaynatılıp, ocağın altı kapatıldıktan sonra ince kıyılmış nane karıştırılır. Servis yapılırken üzerine toz veya tane karabiber ile süslenir.
 25 ARPACIK SOĞANLI KAPAMA
MALZEMELER ½ Kg. kuzu eti kuşbaşı doğranmış 1/1 kg. arpacık soğan/3-4 demet taze soğan bir çorba kaşığı tereyağ, 5-6 diş kabukları soyulmamış sarmısak (Arpacık soğanlı kapama için) 1 tatlı kaşığı domates salçası (arpacık soğanlı kapama için) tuz, karabiber, taze nane YAPILIŞI Kuzu eti yıkanıp kendi suyunu çekip 5-6 dakika tencerede döndürülür, arpacık soğanlar kabukları soyulup yıkandıktan sonra etin içine karıştırılıp bir çorba kaşığı tereyağ ilavesi ile kısım ateşte karıştırılarak kavrulurken içine bir tatlı kaşığı kadar domates salçası ve 5-6 diş kabukları soyulmamış iyi yıkanmış sarmısaklar da ilave edilerek bir o kadar daha kavrulur, yeteri kadar tuz ilave edilen kavrulmuş MALZEMELERye üzerine çıkacak kadar (MALZEMELERler ile aynı seviyede olacak) sıcak su ilave edilip tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte pişmeye bırakılır. Yaklaşık 20-25 dakika kontrollu bir şekilde pişirilir. (Soğanların dağılmaması gerekmektedir). Yemek tabaklarına aktarılan yemeğin üzerine kara biber serpilerek servis yapılır.  26 CİĞER SARMA
MALZEMELERLER 1 takım kuzu karaciğeri 1 takım kuzu iç gömleği (ciğer zarı) 1 su bardağı pirinç 1 demet (5-6 dal) taze nane veya 2 yemek kaşığı kuru nane 1 demet taze soğan veya 1 büyükbaş kuru soğan 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık 2 yemek kaşığı kuş üzümü 2 yumurta 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ Yeteri kadar karabiber ve tuz YAPILIŞI Öncelikle gömlek olarak tanımlanan ciğer zarı yumuşaması için bol ılık su içinde beklemeye bırakılacak. Ciğer yıkanıp büyük parçalar haline getirildikten sonra 10 dakika kadar kaynatılıp haşlanması sağlanacak, haşlanmış ciğer ince uçlu keskin bir bıçak ile küçük parçalara dönüştürülecek bu işlem sırasında aralarındaki damarlar temizlenip ayrılacak. Diğer taraftan fıstıklar tereyağda az pembeleşinceye kadar kavrulurken içine yıkanmış pirinç ilave edilip 3-4 dakika daha kavurma işlemi sürdürülecek ve sonunda yarım su bardağı kadar sıcak su ilave edip suyun çekilmesine kadar ateşte bırakılacak. Ocağın altı kapatıldıktan sonra ince kıyılmış soğanlar, tuz, karabiber, nane ve kuş üzümü sıcak pilava karıştırılıp 10 dakika kadar dinlenmeye bırakılacak. Ilık suda yumuşamış olan ciğer zarı (gömleği) düzgün bir şekilde altı düz bir tepsiye serilecek (tercihe göre bu zar eşit olarak küçük parçalara da bölünebilir) dinlenmesi tamamlanıp ılık bir hale getirilen pilavın içine bir yumurta çırpılıp karıştırılacak ve meydana gelen karışım zarın (gömleğin içine boşaltılacak. Gömleğin tüm kenarları yuvarlak bir şekil alacak şekilde birleştirilip( birleşimin açılmaması için tahta iğne (kürdan) ile), ters çevrilip tepsinin ortasına konulacak. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürülüp gömleğin ıslatma suyundan bir kısım sıcak bir hale getirilip kenarlardan tepsiye konup, önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırına verilip 40-45 dakika pişirilecek.
 MALZEMELER: Koyun gerdanı 30 adetKaranfil 5-6 adetErik Toz şeker YAPILIŞI Gerdanın yağlarını ayıklayın. Üzerine 4-5 parmak geçecek kadar su ekleyin. Orta, sonra kısık ateşte uzun süre kaynatın. Kaynarken üzerindeki köpüğü alın. Kemiğinden ayrılacak kadar iyi piştikten sonra suyunda soğumaya bırakın. Haşlanmış gerdanın etlerini kemiklerinden ayırın. Etler arasında kalan yağ ve sinirleri iyice ayıklayarak lif lif ayırın. Ayıkladığınız etleri büyük bir tencereye koyun. Süzdüğünüz gerdan suyunu etlerin üzerine ilave edin. Tencereyi orta ateşte kaynamaya bırakın. Daha sonra ocağın altını kısın. 24 saat suda beklemiş kayısı ve erikleri atın. Tahta kaşıkla karıştırıp yumuşamalarını bekleyin. Kaynama sırasında su eksilirse haşlama suyundan ilave edin. Kayısılar yumuşar gibi olunca 2 çubuk tarçın,5-6 adet karanfil, 1 su bardağı zarından ayıklanıp kavrulmuş badem ve yarım su bardağı kavrulmuş fıstığı ekleyin. 4 su bardağı toz şekeri katın. Karıştırarak eritin ve az şekerle dövdüğünüz damla sakızını ilave edin. Biraz daha pişirdikten sonra ocağın altını kapatın. İkram kaplarına alın ve servis yapmadan önce mutlaka ısıtın. 
 MALZEMELER 2 kg. un 3 paket tereyağ 2 kg. Ceviz içi 200 gr yoğurt 3 çorba kaşığı yoğurt 2 çorba kaşığı sıvı yağ, 2 kg. şeker 2 kg. buğday nişastası az tuz orta boy geniş kenarlı tepsi YAPILIŞI Yumurta, yoğurt, bir paket yumuşatılmış tereyağ, sıvıyağ, 2 çorba kaşığı şeker ve az tuz ile hamur yoğurulup dinlenmeye bırakılır. 15 dakika kadar dinlendikten sonra bezeler yapılıp kenara bırakılır. Oklava ile bezelerin altına ve üzerine nişasta konularak çok ince yufkalar açılmaya başlar. Açılan yufkaların üzerine havanda kırılmış cevizler döşenip yufka tekrar oklavaya sarılır bir tarafından sıkıştırılarak oklavadan çıkartılıp eşit aralıklar ile kesilip dik bir durumda altı yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine kızdırılmış tereyağ haşlanıp fırına verilip kazırması sağlanır. Diğer taraftan şeker miktarı kadar su ilave edilip şerbeti yapılıp sıcak olarak şerbetlenip bir saat bekledikten sonra servise hazırlanır.
 MALZEMELERLER 2 kg. un 3 paket tereyağ 2 kg. badem içi 200 gr yoğurt 3 çorba kaşığı yoğurt 2 çorba kaşığı sıvı yağ, 2 kg. şeker 2 kg. buğday nişastası az tuz orta boy geniş kenarlı tepsi YAPILIŞI Yumurta, yoğurt, bir paket yumuşatılmış tereyağ, sıvıyağ, 2 çorba kaşığı şeker ve az tuz ile hamur yoğurulup dinlenmeye bırakılır. 15 dakika kadar dinlendikten en az 65 adet hamur bezeler yapılıp kenara bırakılır. Oklava ile bezelerin altına ve üzerine nişasta konularak çok ince yufkalar açılmaya başlar. Tepsinin altı yağlanıp, önce 4-5 yufka tepsiye yerleştirilir. Diğer taraftan bademler ılık suda bekletilip kabukları soyulup tavada biraz kavrulup havanda kırılır. Baklava hamurları tek tek açılması gerekmekte olup, her yufkadan sonra kırılmış bademler üzerine serpilip son badem serpilmiş yufkadan sonra 4-5 yufka daha üzerine yerleştirilip. Çok küçük samsalar köşegen kareler halinde kesilip, kızdırılan tereyağ ile üzeri yağlanıp daha ince ısıtılmışa fırında altı üstü kızarıncaya kadar orta ısıda pişirilir. Şerbeti için 2 kg şeker ve iki kilogram su kaynatılıp içine birkaç damla limon ilave edilip, şerbet sıcak iken soğuk baklava üzerine tatlısı haşlanıp bir iki saat bekledikten sonra servise sunulur. 
 MALZEMELER ½ Kg. aşurelik bulgur, 250 gr. kuru fasulye 250 gr. nohut 200 gram incir 100 gram kayısı kurusu 250 gr. kuru uzum 2 kg. şeker YAPILIŞI Aşurelik bulgur, kuru fasulye, nohut akşamdan su içine bırakılıp sabaha kadar kabarması sağlanır. Kabardıktan sonra bir süre ayrı ayrı haşlanıp, önce bulgur bol su ile tekrar kaynamaya alınır. 1 -1,5 saat kaynayıp iyice yumuşadıktan sonra fasulye ve nohutu ilave edilip bir süre daha kaynatılıp, şekeri ilave edilir. Diğer tarafta incir, kayısı kurusu ve kuru üzüm ayrı ayrı su içinde kaynatılıp yumuşamaları sağlanır. Aşurenin pişmesinden 5-6 dakika önce meyveler de ilave edilip ateşin altı kapatılır. Sıcak olarak kaplara alınıp, üzerine kuş üzümü, ceviz ve fıstık ilavesi ile ikram edilir. 
 MALZEMELER1 Yaban Ördeği/Kaz/Tavuk1 kg. Un2 Paket Tereyağ1 yumurta½ kg pirinçtuz/karabiber2 kg. kuru soğan YAPILIŞIHAZIRLIK AŞAMASI, 1 yumurta ile az tuzlu yumuşak bir hamur yapılıp dinlenmeye bırakılır. 1 baş orta boy soğan ile bol karabiberli dolmalık iç hazırlanıp soğutulur. Kuru soğanlar ince ay gibi doğranıp bir paket tereyağda pembeleşinceye kadar kavrulur, Ördek veya Tavuk tuzu ilave edilerek bol suda haşlanıp, etleri kemiklerinden ayrılarak parçalar da bir kaşık tereyağda kavrulur.Dinlendirilen hamur orta boy yufka ölçeğine göre bezeler haline getirilip, oklama veya merdane ile çok ince olmayan yufka haline getirilir. Yufkalar kenarları yaklaşık 5'er cm. ölçüsünde kesilip ortalarına tatlı kaşığı ile 1,5 ölçek dolmalık içten konularak dört ucu aralardan birleştirilip altı yağlanmış tepsiye dizilir. Hepsinin üzerine yeterince gelecek kadar eritilmiş tereyağ gezdirilerek daha önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika altı ve üstü kızarıncaya kadar bırakılır.Fırında kızarma işlemi devam ederken, kavrulmuş soğanlar tavuk suyu içine bir çay kaşığı karabiber ilavesi ile karıştırılıp 5 dakika kaynatılır. Fırından çıkmış sıcak mantının üzerine soğanlı tavuk suyu mantıların üzerine gelecek şekilde dökülüp etler de eşit olarak yerleştirilip tepsi tekrar fırına verilir. Yaklaşık 30 dakika daha fırında suyunu tamamen çekip yumuşaması sağlanır. Ve sıcak olarak servise hazırlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder